top of page
Esa Hukkanen

Sähköpyörägolfari, osa 8: Sähköpyörägolfareita löytyy joka puolelta (Honour-Golf 8/2019)

Golfareita on Suomessa paljon ja niin on sähköpyöräilijöitäkin. Ei siis mikään ihme, että näistä kahdesta harrastuksesta (vai elämäntavasta?) löytyy ihmisiä, jotka ovat hurahtaneet molempiin. Golf ja sähköpyöräily myös soveltuvat hyvin samanlaisille ihmisille: molempia on helppo harrastaa ilman erityisen hyvää fyysistä kuntoa, ja molemmat ovat parhaimmillaan tai pahimmillaan todellista välineurheilua. Tässä artikkelissa tutustumme pariin golfalalta tuttuun sähköpyöräilijään, Mika Mäkiseen ja Ilkka Rokalaan.

Mika Mäkinen – sohvalta pyörän selkään


”Ensimmäisen kerran tutustuin sähköpyöriin muistaakseni 1993 kun lahtelainen kaverini toi sellaisia Suomeen”, nykyisin GoGolfissa työskentelevä Mika Mäkinen kertoo. Köyhänä opiskelijana Mikalla ei kuitenkaan ollut sellaiseen varaa, eikä lähtenyt silloin kaverinkaan bisnes lentoon, koska Suomen tieliikennelaki ei Mikan muistikuvien mukaan tuntenut sähköpyöriä ja niillä ei saanut ajella yleisillä teillä.


Seuraavan kerran Mika tutustui ”nykyajan” sähköpyöriin kun toinen kaveri esitteli sähköavusteista KTM:n FatBikea noin 4-5 vuotta sitten. ”Olen aina ollut kaikkien uusien kikottimien perään mutta silloinkin maltoin mieleni, kun en keksinyt sille muuta kuin viihdearvoa.”


Mikalle sähköpyöräily tuli vakavasti otettavaksi vaihtoehdoksi liikkua vasta tänä keväänä. ”Elopainoa on kertynyt ylimääräistä yhden sementtisäkin (40 kg) verran ja viime talvena aloittelin kuntoilun mm. hiihtämällä. Kun lumet alkoi sulaa, rupesin miettimään, mikä laji kesälle, jossa pystyisi isoa ruhoa siirtämään mielekkäästi matalalla sykkeellä.” Mika alkoi tutkia sähköpyöriä ja viikon surffailun jälkeen oli jo selvää, että jonkinlainen sähköpyörä on hankittava. Ensimmäisen pyöränsä Mika osti tänä keväänä.


Golfiin Mika ei ole vielä onnistunut sähköpyöräilyä yhdistämään – mitä nyt polki Vierumäelle katsomaan Challenge Touria (edes-takaisin yhteensä 58 kilometriä). Suurimpana ongelmana Mikakin näkee bägin kuljettamisen: ”Jos joku keksisi polkupyörään golfbägille järkevän telineen, voisi olla varteenotettava vaihtoehto autolle.” Mika pyrkii tasaisella maalla käyttämään avustusta mahdollisimman vähän. Vasta, kun eteen tulee ylämäkiä tai syke alkaa muuten nousta, Mika laittaa avustimen päälle.


Mika on kohdannut paljon tietämättömyyttä ja ennakkoluuloja, mutta myös uteliaisuutta. Pahimmillaan keskustelut hyväkuntoisten kavereiden kanssa ovat olleet suoranaista kettuilua, ettei sähköpyöräily ole mitään kuntoilua.


Mika kuittaa nämä naljailut kuitenkin helposti: ”30 vuoteen en ole juurikaan liikkunut ja sinä aikana on tullut ylimääräistä painoa. Tuolla lähtötasolla ilman sähköavustusta pyöräilystä ei tahdo tulla mitään. Pyöräilyinto jäisi todennäköisesti ensimmäiseen ylämäkeen. Sähköfillarilla on mukava ajella, yksikään ylämäki ei harmita, joten reitin voi valita miten tahtoo.”


Mika on päässyt myös levittämään sähköpyöräilyn ilosanomaa ja toivoisi pystyvänsä käyttämään pyörää enemmänkin: ”Monet tulevat kyselemään pyörästä. Kun pistän heidät kokeilemaan, yhdeksän kymmenestä tykkää kokemastaan. Kun pyörien hinnat tulevat vähän alas, sähköpyöräily yleistyy varmasti ja muuttaa liikkumista. Harmittaa, että en voi hyödyntää pyörää työmatka-ajossa. Sähköpyörällä työmatkatkin voisi tehdä aamuisin sen verran rauhallisemmin, ettei suihkussa käynti olisi pakollista. Kotimatkalla voisi ottaa sitten hien pintaan.”


Mika kertoo sähköpyöräharrastuksestaan tarkemmin:


”Ajoin tämän kesän aikana pyörällä vähän yli 1000 kilometriä. Pisin lenkki oli 83 kilometriä Vesijärven ympäri. Eli tein pyörällä harkittuja kuntolenkkejä kesän aikana noin 20 kappaletta, joiden kesto oli 1-5 tuntia ja pituus kilometreinä kahdestakymmenestä ylöspäin. Ilman sähköpyörää olisin todennäköisesti maannut sohvalla. Valtaosa ajosta on ollut maantieajoa - olisiko retkiajo oikea termi. Reppu selässä ja muutama pieni tauko matkan varrella.”


”Jonkin verran kävin kokeilemassa myös maastolenkkejä ’oikeiden’ maastopyöräilijöiden kanssa Vääksyssä. Maasto on ollut aika teknistä ja oma pyöräni lienee vähän kömpelö siihen touhuun. En ole vielä aivan vakuuttunut, onko aivan pienimmät, juurakkoiset polut se minun juttuni. Ehkä vähän nopeammat ja hyväkuntoiset polut kauniissa maastossa miellyttäisi itseäni enemmän. Tulen jatkamaan ensi kesänä pyöräilyharrastusta ja haaveilenkin uuden ”paremman” täysjousitetun pyörän lisäksi useamman päivän pyöräretkestä. Seurasin somessa sähköpyörämiehen matkaa Nuorgamista Hankoon ja sieltä tuo idea pidemmästä retkestä tuli mieleen.”


Ilkka Rokala – sähköpyöräilyyn addiktoitunut golfari


Pitkään eri tehtävissä golfalalla toiminut Ilkka Rokala ryhtyi sähköpyöräkauppiaaksi Turkuun ja kertoo tässä omin sanoin harrastuksestaan.


”Kolme vuotta sitten kaverini Mikael Hästbacka kertoi minulle sähköpyöräilystä ja Jokisen Janista, joka silloin oli jo pitkään ollut suomalaisen sähköpyöräilyn pioneeri ja innovaattori. Jokisen kautta olen saanut syvemmän tiedon ja kasvavan innostuksen lajiin. Jo ensi kokeilu sähköavusteisella fillarilla herätti wau-elämyksen. Tämä on superhienoa hommaa.”


”Tästä innostuneena olen ollut mukana kehittämässä ja rakentamassa Turkuun sähköpyörien palvelevaa erikoisliikettä yhdessä Jokisen ja turkulaisen kauppiaan Tomi Kotirannan kanssa. Heinäkuusta Electrobike Turku on palvellut Turun ja lähialueiden asiakaskuntaa myymällä asiantuntevasti palvellen sähköpyöriä, tarvikkeita ja huoltoja.”


”Itse hurahdin käyttämään sähköpyörää kuntoilu- ja liikkumisvälineenä tänä kesänä. Heinäkuussa testailin erilaisia retkipyöriä ja elokuussa otin käyttöön Raymon-merkkisen retkipyörän, jossa on normaalia paksummat renkaat. Tuolla pyörällä on helppo ajaa pyöräteillä, hiekkateillä, leveämmillä poluilla ja kaupungissa. Turun, Kaarinan, Paraisten ja Raision lähiöt, maastot ja pyöräilijöille tarkoitetut reitit ovat kovasti tulleet tutuiksi loppukesän ja syksyn aikana. Ennen ajoin tavallisella pyörällä kerran tai kaksi kesässä. Nyt lenkit ovat olleet kahden kilometrin kauppareissuista yli 40 kilometrin kuntolenkkeihin.”


”Sähköpyöräily ei ole mitään mopolla köröttelyä, vaan ihan oikeaa pyöräilyä ja kuntoilua. Sähköavustuksen tasoja on kolmesta neljään. Itse en enää ole käyttänyt täyttä avustusta aikoihin. Kovassa vastatuulessa ja isoissa ylämäissä täysi sähköavustus tekee ajamisesta silloinkin nautinnon. Voin pystyssä päin edetä ja huomata ajamisen olevan tavattoman kepeää. Tähän mennessä elokuusta alkaen 1000 kilometrin raja on pyörän mittarissa ylittynyt.”


”Ikääntyvänä golfarina olen saanut pyöräilystä apua liikkuvuuteen ja liikunnan monipuolisuuteen. Kun golfkausi Suomessa on ohi tältä vuodelta, niin sähköpyöräilykausi vaan jatkuu. Hyvällä pukeutumisella saan nautinnon lenkeistä. Yhdellä latauksella voin ajella 60-80 kilometriä avustuksen määrästä riippuen. Seuraavaksi asennutan pyörään nastarenkaat. Ensi keväänä aloitan sähköpyöräilyn kotikentälleni Archipelagia Golfiin. Siellä voi ladata nykyään sähköautoja ja miksei sitten myös sähköpyöriä.”


”Sähköpyöräily on addiktio, joka ei ole epäterveellinen, moraaliton eikä laiton. Kannattaa kokeilla. Suosittelen.”

 

Projektista


Kirjoittaja on Hirsala Golfin palvelupäällikkö, joka huolestui vuoden 2018 ilmastoraportista ja innostui Meri-Teijo Golfin esimerkistä Hiilineutraali golfkenttä -hankkeessa. Kirjoittaja toivoo, että projekti onnistuu osoittamaan sähköpyöräilyn olevan varteenotettava vaihtoehto kohtuullisen matkan päässä golfkentältä (tai töistä) asuville.


Projektissa kumppanina toimii sähköavusteisten polkupyörien maahantuoja Electrobike, jonka myymälä löytyy Vantaan Tammistosta, minkä lisäksi Electrobiken maahantuomia pyöriä myydään useissa Dealer-myymälöissä ympäri maan. Electrobike on vuonna 2009 perustettu suomalainen yritys, joka tarjoaa maan kattavimman valikoiman laadukkaita sähköavusteisia polkupyöriä sekä niiden oheistarvikkeita ja huoltopalveluita asiantuntevalla otteella. Electrobike tuo maahan Husqvarnan, R Raymonin, Kreidlerin, E-Bike Manufakturin ja Boostbiken sähköavusteisia polkupyöriä. Tutustu yrityksen palveluihin osoitteessa www.electrobike.fi.


댓글


bottom of page