top of page
Esa Hukkanen

Sähköpyörägolfari, osa 9: Kannattaako golfarin harkita sähköpyörää? (Honour-Golf 9/2019)

Suunnilleen golfkauden mittainen testijaksoni sähköpyöräilyn parissa on nyt ohi. Matkan varrelle mahtui oivalluksia, kokemuksia, kiinnostavia keskusteluja ja jopa pari hikipisaraa – siltä kerralta, kun pyörästä loppui akku kesken matkan. Tässä sähköpyörägolfarin viimeisessä artikkelissa katselen mennyttä kesää ja vedän yhteen kokemukseni.


Vuosi alkoi keskeltä tietämättömyyttä. En tietänyt sähköpyöräilystä kerta kaikkiaan mitään. Häpeäkseni joudun jopa myöntämään, että kun ensimmäisen kerran pohdin sähköpyöräilyä, luulin akun latautuvan polkiessa. Näinhän ei tietenkään ole, ja hyvä niin.

Artikkeli on julkaistu Honour-Golf-lehden numerossa 9/2019. (Kuvakaappaus.)

Todellisuudessa akku latautuu sähköpistokkeen kautta samalla tavalla kuin vaikkapa puhelinta ladataan. Akun voi irrottaa pyörästä ja tuoda sisälle latautumaan yön yli. Jos näin ei olisi, vaan akkua ladattaisiin polkemalla, olisi pyöräily luonnollisesti paljon raskaampaa. Vaikka teoriassa alamäissä polkiessa voisikin olla ihan kohtuullista saada akkuun lisää latinkia, se tuskin riittäisi antamaan riittävästi potkua seuraavan ylämäen päälle asti.


En myöskään tiennyt, että tehostusta saa vain polkiessa. Tämäkin on parempi näin, koska polkiessa – vaikkakin pienellä vastuksella – saa liikuntaa, vaikka ei sitä mihinkään hikitaistelemiseen voi tietenkään verrata. Tehoa saa sopivasti, että pääsee mukavasti hikoilematta aamulla töihin ja illalla kotiin.


Mitä vastauksia ja vinkkejä minulla on tarjota sähköpyöräilystä kiinnostuneille golfareille? Mitään erityisen yllätyksellistä ei tullut vastaan, mutta parilla perusajatuksella pääsee pitkälle:


  • Jos pelaat pääsääntöisesti samalla kentällä, vuokraa bägikaappi ja aja kentälle sähköpyörällä.

  • Jos pelaat toisinaan muilla (kohtuullisen matkan päässä olevilla) kentillä, ota omat luottomailasi – kuten draiveri ja putteri – sähköpyörän tarakalle ja vuokraa loput mailat.


Suurimmalla tehostuksella sähköpyörän keskinopeus on helppo pitää noin nopeudessa 25 km/h. Puolessa tunnissa pääsee esimerkiksi melkein mistä tahansa Espoosta sähköpyörällä jo useammallekin golfkentälle.


Sähköpyörällä ajetuilla lenkeillä saa hyvin kuntoliikuntaa, kun ottaa tehostuksen pois. Hupi- tai kuntoajeluilla voi myös pientä tehostusta käyttämällä saada lenkkeihin kuin huomaamatta lisää pituutta. Arvioisin itse, että siinä missä tavallisessa pyörällä ajelee kevyemmän lenkin 10 kilometrin pituisena, vastaavalla fiiliksellä sähköpyörällä saa poljettua 30 kilometriä.


Vastaukseni otsikon kysymykseen on yksiselitteinen: kannattaa harkita. Mitään uutta ei yleensä kannata hankkia vain hankkimisen ilosta, mutta jos autoilun vähentäminen ja hyötyliikunta kuulostavat kiinnostavilta teemoilta, kannattaa käydä lähimmässä sähköpyörämyymälässä (vaikkapa Tammiston tai Turun Electrobike-myymälässä) ja kysyä, josko voisi polkaista pienen testilenkin. Sähköpyöräily on nimittäin samaan aikaan erittäin matalan kynnyksen liikuntaa, ympäristöystävällistä ja osa arkiliikkumista oman auton tai julkisen liikenteen rinnalla. Golfiin sähköpyöräily on yhdistettävissä yllättävän helposti.


Entä päädyinkö testijaksoni päätteeksi ostamaan sähköpyörän itse? En. Työmatkalle vaihtoehtonani ei ole käytännössä kohtuullista julkista liikenneyhteyttä, joten joudun kuitenkin edelleen pitämään autoa. Jos voisin luopua autosta kokonaan, maksaisi käytössäni ollut Husqvarna itsensä takaisin alle vuodessa. Mutta koska näin ei ole ja joudun pitämään auton, on noin 3000 euron sijoitus melko kallis.


Toinen syy, miksen päätynyt ostamaan pyörää löytyy arjesta. Joka aamuinen päiväkotiralli ja pienen lapsen muut vaihtelevat tarpeet osoittautuivat hyvin vaikeiksi yhdistää säännölliseen sähköpyöräilyyn. Kesän aikana jouduin huomaamaan, että varsinkin päiväkotiaamuina pyörän jääminen kotioven pieleen oli enemmän sääntö kuin poikkeus. Lapsen vieminen päiväkotiin sähköpyörällä ei tuntunut oikealta valinnalta. Tätä ajatusta ei tosin tukenut se, että lähes jokaisena aamuna näin päiväkodin pihalla isän, joka toi lapsensa päiväkotiin sähköpyörällä…


Sähköpyörä ei tässä elämäntilanteessa ollut sopiva pala oman elämäni palapeliin, mutta uskon todella, että sähköpyörä voi olla oikea ratkaisu monelle golfarille ja miksei muillekin ihmisille.

 

Projektista


Kirjoittaja on Hirsala Golfin palvelupäällikkö, joka huolestui vuoden 2018 ilmastoraportista ja innostui Meri-Teijo Golfin esimerkistä Hiilineutraali golfkenttä -hankkeessa. Kirjoittaja toivoo, että projekti onnistuu osoittamaan sähköpyöräilyn olevan varteenotettava vaihtoehto kohtuullisen matkan päässä golfkentältä (tai töistä) asuville.


Projektissa kumppanina toimii sähköavusteisten polkupyörien maahantuoja Electrobike, jonka myymälä löytyy Vantaan Tammistosta, minkä lisäksi Electrobiken maahantuomia pyöriä myydään useissa Dealer-myymälöissä ympäri maan. Electrobike on vuonna 2009 perustettu suomalainen yritys, joka tarjoaa maan kattavimman valikoiman laadukkaita sähköavusteisia polkupyöriä sekä niiden oheistarvikkeita ja huoltopalveluita asiantuntevalla otteella. Electrobike tuo maahan Husqvarnan, R Raymonin, Kreidlerin, E-Bike Manufakturin ja Boostbiken sähköavusteisia polkupyöriä. Tutustu yrityksen palveluihin osoitteessa www.electrobike.fi.


Opmerkingen


bottom of page